Новости

Автомобили

Шведска ги укинува субвенциите за електрични автомобили

Новата шведска влада е принудена да носи непопуларни одлуки.

Една од нив секако се однесува на популаризацијата на електричните автомобили. Имено, според владината одлука, се укинуваат субвенциите познати како климатски бонус кои се однесуваат на купување нови електрични автомобили, како и хибриди на полнење (ПХЕВ).

Владата со објаснување. Велат дека цената и трошокот за сопственост се споредливи со автомобилите на бензин и дизел, па затоа „државната субвенција за влез на пазарот веќе не е оправдана“.

Бидејќи климатскиот бонус во Шведска се плаќа не порано од шест месеци по регистрацијата на автомобилот, јасно е како ќе се исплати бонусот во 2023 година. Во исто време, владата посочува дека автомобилите компатибилни со бонусот веќе сочинуваат околу половина од пазарот на нови возила.

Сите купувачи на нови автомобили кои испуштаат помалку од 60 g CO2/km имаа право на климатски бонус. Од 1 јануари таа граница е намалена на 30 g CO2/100 km.

Од 1 јануари 2023 година ќе се плаќа максимален бонус од 50.000 SEK или 4.600 евра за електрични автомобили купени пред 8 ноември или 10.000 SEK или 920 EUR за plug-in хибриди. Истиот бонус е предвиден и за возила со инсталација на плин. Malus, односно дополнителните давачки за возила со зголемени емисии на CO2, остануваат непроменети.

Да потсетиме, Швеѓаните веќе еднаш ги замрзнаа исплатите на бонуси, откако до август минатата година беше потрошена целата сума од 300 милиони евра наменети за исплата на климатскиот бонус.

Евротип
SNBROKER
To Top