Новости

Патувањa

ВИДЕО: Реактор 4 во Чернобил отворена за најхрабрите туристи

Мрачната внатрешност на чернобилската контролна соба Реактор 4, во која дојде до разорна експлозија во 1986 година, сега е официјално отворена за туристи, сѐ додека се подготвени да облечат костим хазмат и да се подложат на радиоактивни испитувања при излегувањето.

Како што пишува Национална географија, на туристите кои го посетувале местото на трагедијата од 1986 година со децении им било дозволувано да посетуваат само уништени училишни дворови, забавни паркови и училници во близина на нуклеарната електрана, ама пристапот до злогласниот Реактор 4 досега им бил дозволуван само на научниците, чистачите и на неколкумина новинари.

Меѓутоа, отсега и бестрашните туристи ќе можат да влезат во контролната соба во која започна најголемата нуклеарна несреќа во светот.

Со оглед на тоа дека нивото на радијација во собата денес е 40.000 пати поголемо од вообичаеното, посетителите ќе мораат обврзно да носат костим хазмат, маска и индустриски чизми. Самите посети се ограничени на пет минути, а по завршувањето туристите обврзно ќе бидат подложени на радијациско тестирање.

Овој потег е дел од владиниот напор за поттикнување на туризмот во тоа подрачје, откако претседателот Владимир Зеленски го потпиша јулскиот декрет со кој Чернобил е прогласен за службена туристичка атракција.

GOLD
To Top