Новости

Патувањa

Зошто Турција не е безбедна земја за патување?

Иако не сакам, морам да го признаам ова: Турција не е безбедна земја за патување. Најголемата опасност е тоа што можеби нема да сакате да заминете. Прочитајте ги сите опасности однапред!

Ризик од предозирање со тиркизна боја

Со крајбрежје што опфаќа повеќе од 8.000 километри (околу 5.000 милји), постои зголемен ризик да завршите на плажа. И тие плажи се чисти! И водата е сина. Или уште полошо…тиркизна! Турција има плажи во сите варијанти на сина боја. Бои кои изгледаат како да се менуваат секој ден, во зависност од времето, но секогаш сини. Значи, ако не си голем обожавател на сина – а особено тиркизна – да се држите настрана од турски плажи. Ќе бидете вознемирени од кристално чистата вода и рајските плажи. Всушност, има толку многу плажи, поради што ќе бидете неодлучни за избор. Друг ризик исто тука е стресот за донесување одлуки! Вие не можете да ги посетите сите плажи.

Ризик да бидете заинтригирани од историјата и културата

Турција не е само за сите кои сакаат само тиркизни плажи и недопрени заливи. Земјата има богата историја и многу антички локации. Постојат “антички камења” насекаде. Се разбира, град како Истанбул е културен центар. И деловите како Ефес, Памуккале, планината Немрут или Троја се светски познати. Земјата има 16 локации запишани на списокот на светското културно наследство! Но, вие не мора да ги посетите овие делови за да бидете опкружени со историја. Таа е едноставно насекаде. Најмалите села имаат антички ликиски гробови, камени гробови или остатоци од цели градови или цивилизации. Секогаш ќе бидете изненадени од големината на историјата што само чека да ја откриете. Кога се плашите да се справите со убавината на историјата или културата кога сте на одмор, можеби ќе сакате да ја преиспитате посетата на Турција!

Ризик од зголемување на тежината

Пазете се! Турската храна е вкусна! И таму има храна насекаде. Навистина … Дури и кога мислите дека само што го најдовте најоддалеченото и изолирано место во Турција, некој ќе ви понуди храна или чај. И проблемот е, ова не се случува само еднаш. Тоа се случува секој ден. Ќе го поминете целото патување опкружено со продавници кои продаваат вкусна (и здрава) улична храна. Ќе мора да се спротивставите на безброј ресторани кои служат свежа морска риба и мезе. Ќе морате да одбиете комплементарни јадења за овошје по вашиот оброк или дури и кога уживате во пијалок или коктел на плажа. Ох, и ве молам НЕ да има турски појадок! Се чувствува како да умирате и да одите на небото од што сте прејадени. Традиционален турски појадок (селски појадок) е празник на душата! Тоа е маса полна со органска храна, поголемиот дел од времето ќе ви бидат потребни повеќе часови да во текот на денот уживате во турските специјалитети. На кратко, опасностите се луѓето кои ви служат храна на најубавите оброци се вистински. Ако планирате да се изгладувате и да слабеете, не доаѓајте во Турција.

Ризик за создавање вистински пријатели (за цел живот)

Ако сте “не сакам да се сретнам со некоја локална” вид на личност, тогаш сте во неволја кога ја посетувате Турција. Локалните жители ги сакаат странците. Тие ќе излезат од нивниот начин на живот само за да ве направат среќни. Тие се толку топли и гостољубиви што не само што ќе ве нахранат туку ќе ви понудат и кревет за ноќ. Тие, исто така, може навистина да бидат заинтересирани за тоа кој си и што сакаш да знаеш за Турција. Може да завршите да бидете почесен гостин на свадба или да се сретнете со Мухтарот (шефот на селото) за чаша чај или турско кафе. Друга работа…Турците ги сакаат автостоперите, па дури и луѓето што не се возат, но изгледа дека имаат долг пат пред себе. Тоа е речиси дел од нивната традицијата. Има смисла, ако поседувате автомобил, а некој не, тогаш зошто да не застанете и да ги понесите заедно со вас ако одите на ист правец? Уште подобро, зошто да не ги возиш твоите привремени гости директно до нивната дестинација? Впрочем, тоа е она што е гостопримливо е за сите! Всушност, во Турција постои огромен ризик за поврзување со локалното население и за стекнување пријатели за цел живот. Ако се чувствувате непријатно да стекнете нови пријатели, тогаш Турција не е за вас.

Ризик од премногу задоволство

Со сета добра храна, прекрасните и пријателски луѓе, убавата природа, плажи и заливи и секогаш присутна арома на историјата и културата, ризикувате да се чувствувате задоволни и исполнети. Не само за секунда, туку за цело време. И тука е вистинската опасност од доаѓање во Турција… Може да се чувствувате толку добро во Турција, што никогаш нема да сакате да заминете повторно дома. И ако успеете да се вратите дома, внимавајте, затоа што можете да се вратите повторно тука порано отколку што сте мислеле! Тоа е магија!

 

Пишува: Мартин Николовски

GOLD
To Top