Новости

Патувањa

Во 2025 година, Кина ја испраќа првата група комерцијални патници во вселената – Цената е вистинска „ситница“

Кина има за цел да ја испрати првата група комерцијални патници во суборбиталниот простор во 2025 година, при што секој лет чини помеѓу два и три милиони јуани (околу 287.000 до 430.800 долари).

Ова го изјави ракетниот експерт Јанг Јичанг, според China Media Group.

„Во моментов постојат три начини на патување во вселената. Првиот е влегување во вселенската станица, која поставува строги барања за физичката и психолошката состојба на туристите“, вели научникот кој во 2018 година беше генерален директор на „Долгиот марш“. 11 ракетен проект и основач на ракетната компанија CAS Space со седиште во Пекинг.

„Другиот начин „ги носи“ туристите во вселената со товарен авион што се користи за подигнување на друго вселенско летало“, додаде тој. Вирџин Галактик еднаш ги рекламираше овие типови на патувања по цена од 450.000 долари по седиште, според извештаите на медиумите.

Третиот начин, според Јанг, и на кој Кина ќе се фокусира е суборбиталното вселенско патување. Ова ќе биде поудобно за повеќето патници.

САД почнаа да го комерцијализираат својот вселенски сектор во 1980-тите, а индустријата беше релативно зрела кога SpaceX беше основан во 2002 година.

Кина го лансираше овој сектор релативно доцна во 2015 година, но индустријата веќе се обликуваше со брзиот развој.

„Кина најверојатно ќе го достигне нивото на развој на САД во секторот за комерцијализација на вселената во рок од 10 години“, рече Јанг.

Овој сектор во Кина влезе во „Ера 2.0“ управуван од апликациите и пазарните сили, што е различно од „Ера 1.0“ која беше основно производство, истражување и развој. Според извештајот од индустријата, во 2021 година Кина имала повеќе од 370 претпријатија фокусирани на производство на сателити, лансирање ракети и слични услуги базирани на сателити во орбитата, пренесува CMG.

Евротип
SNBROKER
To Top