Новости

Патувањa

Село во Италија продава 250 куќи по 1 евро – Сепак тие имаат услови

Ова не е прв пат, италијанците да нудат домови по симболични цени, а целта им е да привлечат нови жители. Овој пат тоа е селото Пратола Пелиња, оддалечено околу 150 километри од Рим.

Во ова село, властите продаваат околу 250 домови по цена од едно евро, со надеж дека ќе привлечат нови жители кои ќе ги реновираат и живеат во нив. Селото се наоѓа во регионот Абруцо во близина на Апенините, што значи дека некои од најдобрите италијански скијачки центри се многу блиску.

– Работиме на овој проект неколку години, избираме соодветни домови кои не беа дел од реконструкцијата по земјотресот. Нашата цел е повторно да заблескаме и да ја вратиме убавината на стариот центар, дури и да трае – изјави локалниот советник Паоло Ди Бако за СNN.

Оние што ќе одлучат да дојдат во селото ќе имаат полни раце работа бидејќи домовите се во прилично лоша состојба, но тие се пространи, имаат поткровје, тераси и балкони, па затоа имаат голем потенцијал.

Меѓутоа, ако плановите за реновирање не бидат пријавени во рок од шест месеци, следува казна од 10.000 евра.

Извор: telegraf.rs

Евротип
SNBROKER
To Top