Новости

Психологија

Истражување, На жените им треба внимание, на мажите им треба простор

Некои автори велат дека мажите се од Марс, а жените се од Венера и навистина понекогаш изгледа дека сме сосема различни видови кои не можат да најдат заеднички јазик, а сепак и двете страни сакаат исто – да се разберат еден со друг. (ако е воопшто возможно).  

Неуспехот да се разбере ова води кон многу проблеми почнувајќи од првата фаза – заведување.

Во фаза на заведување, многу мажи ќе дадат се од себе да најдат начин да ја освојат жената, и многу често зборуваат за нешта како што е науката, докажувајќи ја својата интелигенција со надеж дека ќе ја импресионираат девојката. Но, не е интелектот тоа што го допира срцето на девојката, туку страста со која човекот зборува за неговите идеи.

Важното не е она што тие го кажуваат. Туку начинот на кој како го кажуваат тоа. Жените бараат емоции. На тоа и “паѓаат“.

Мажите се расправаат со факти, жените расправаат со заклучоци.

Жените најчесто се импулсивни. Мажите се воздржани. Импулсивноста на жените доаѓа од нивната емотивна реактивност кон надворешни стимули.

Мажите се дизајнирани за опстанок. Жените се дизајнирани да го одржат животот.

Жените сакаат да зборуваат за односи. Мажите зборуваат за идеи. Жените, воопшто, се многу повеќе заинтересирани за теми како што се динамиката на врската и луѓето во нејзиниот живот. Тие сакаат да разговараат да ситуациите и луѓето кои се околу нив, додека мажите со сета сила одбегнуваат вакви теми. Тие повеќе би зборувале за состојбата на спортот во светот или животот во Сибир, отколку да дебатираат за тоа во која насока оди нивната врска. Ова е едно од заедничките места каде што работите почнуваат да бегаат од нормала.

Опција е да се направи нешто заедно, да се создаде заедничка визија за иднината и да се цели кон исполнување. Потоа, овие работи нека станат главна тема за дискусија. Сосема безболно.

Жените не ги сакаат суперхероите. Тие ги сакаат оние кои се грижат за нив.Често се мисли дека жените сакаат згодни или богати момци или и двете. Очигледно, пари и изглед се важни, но она што е најважно е дека во реалноста, најважно за една жена е да се види дека мажот се грижи за неа. Кога еден маж може да биде искрен и внимателен, без губење на достоинството, се разбира, тоа е забележано од жена и ценето на највисоко ниво.

Вниманието на жената е мулти-просторно. Машкото внимание е “еднострано”.

Мажите се ловци. Природата ги дизајнирала на тој начин да можат да се фокусираат на едно нешто во моментот. Ако жената сака да постави прашање за време на вечерата, таа мора да го исклучи телевизорот. Мозокот на мажот е дизајниран на тој начин што автоматски ги отсекува информациите што не се во фокусот. Фокусот на жената е сосема спротивен и затоа жените се толку неверојатно добри во мултитаскинг. Една жена може да разговара за најновите настани на телефон со пријателка, да гледа телевизија, со една рака да меша супа, со другата да му ја поправи вратоврската на својот маж. Ниту еден човек не може да се натпреварува со ова ниво на перформанси. Разбирањето на оваа разлика е важно бидејќи е основа за да се елаборира вистинскиот начин на интеракција со спротивниот пол.

На жените им треба внимание. На мажите им треба простор.

Има нешто што жените мора да се потрудат да го разберат за мажите. Еден маж има своја мисија. Тој има своја војна која ја води, свои демони со кои се бори… Тогаш тој не може да го даде целото свое време на жената. Ако не го направи она што е негово замислено, тој “престанува да биде маж“За жената, напротив, љубовта / односот / семејството е “таа работа”. 

GOLD
To Top