Новости

Психологија

Партнерот не помага во одгледувањето на детето: Еве како да го натерате да сфати дека е и тој е родител

Воспитувањето дете е процес во кој треба да учествуваат и двајцата родители. За жал, честопати се случува целата грижа на малите деца да падне на рамениците на мајката, додека тато ја игра улогата на минувач.

Мајката е таа која постојано се врти околу детето, гледа дали е добро облечено,нахрането, дали детето има потреба од нешто, го носи на прошетка и се буди во текот на ноќта да го покрие за да не настине.

Дали сте свесни за сето ова и сметате ли дека е крајно време вашиот партнер да се вклучи активно во воспитувањето и воспитувањето на вашето дете? Тогаш нашите совети се за вас! Во оваа статија ние ќе ви кажеме како тој да сфати дека исто така е родител.

Создадете вистински модел

Најчеста причина зошто таткото не и помага на мајката во грижата за детето е отсуството на таков пример во детството. И, најверојатно, несвесно, младиот татко го наметнува овој модел во своето семејство. За да го смени неговиот начин на размислување, доволно е да му покажеме со неговиот пример како треба да се случи комуникација со детето. Овој едноставен метод, според психолозите, ќе им помогне на многу мажи да се реализираат како татковци што сакаат и се грижат.

Заборавете на критиките

Експертите велат дека жените се инстинктивно поподготвени за појава на дете, а на потсвесно ниво знаат што да прават со тоа, додека кај мажите не е така. Сакајќи да помогнат, татковците ја преземаат иницијативата во свои раце, но за возврат добиваат само критики за тоа што не ги прават работите на вистински начин.

Ако сакате вашиот партнер да ви помогне, не треба да го прекорите! Обидете се да го поучите како да ги прави работите правилно, користејќи ја фразата, „Слушнав од докторот дека е подобро да се стори тоа“. Информациите што не се добиени од вас ќе му овозможат на вашиот партнер да ја согледа ситуацијата на објективен начин.

Поразете го неговиот страв од неспособност

Честопати, мажите со задоволство би помогнале ако не се плашат да го допрат детето и да не му направат нешто лошо. Во овој случај, женската измама и грижлив став можат да дојдат до спасување. На пример, можете да му кажете дека без негова помош не можете да го сторите тоа. И внимателно кажи му што да прави. Или сугерирајте му  да направите нешто заедно, како што е бањање на бебето.

Така, со текот на времето, стравот на таткото ќе исчезне, а вие постепено ќе можете да се оддалечите и да започнете да посветувате повеќе време на себе.

Помогнете му да ја разбере неговата улога во образовниот процес

Многу татковци буквално не ја разбираат нивната улога во воспитувањето на детето и затоа одбиваат да комуницираат со него. За да го надминете овој момент, треба да му покажете на лицето до себе дека неговите обврски кон ова семејство не се само за правење пари.

Врз основа на вашето животно искуство, објаснете му дека има теми на кои детето може да разговара само со неговиот татко, и тој дека треба татковски ќе го советува и ќе го насочи на вистинскиот пат. Кога зборувате, не мора да викате. Најважно е да го натерате партнерот да разбере дека тој е многу важна личност во животот на вашето дете.

Намалете со негативноста

Друга причина зошто татковците не комуницираат со своите деца е постојаната депресивна состојба во која паѓа мајката. Психолозите тврдат дека ставовите на татковците кон децата се формирани од односот на мајка им кон нив. И кога тато ќе дојде дома, а неговата половина е уморна и вознемирена цело време, тој почнува да мисли дека комуницирањето со детето носи само тежина и тага.

Затоа, колку и да е тешко тоа, обидете се да покажете дека вашето родителство има и светла страна исполнета со смеа, насмевки и солзи радост.

GOLD
To Top