Новости

Психологија

Психо блиц: Откријте колку сте емпатични

Сите сакаме да мислиме за себе дека знаеме да ги читаме емоциите на другите луѓе и дека сме емпатични личности. Но би сакале ли да откриете дали тоа е вистина? Квизот наречен „Количникот за емпатија“ е еден вид прашалник што може да ја открие вашата емпатија – или недостигот на емпатија.

Емпатијата е клучен дел од тоа да се биде нормален, социјално функционален човек. Но мерењето на таква нематеријална работа не е мала задача. Развиен во 2004 година, количникот за емпатија е прашалник составен од 60 прашања и развиен од Сајмон Барон-Коен и Сели Вилрајт од Центарот за истражување на аутизмот на Универзитетот во Кембриџ. Двајцата го создале тестот поради скапоцените инструменти за мерење на индивидуалните разлики во овој домен, бидејќи е важно да се процени нивото на социјално оштетување во нарушување како што е аутизмот.

Прашалникот дава 60 изјави и од вас бара да ја рангирате секоја изјава: силно се согласувам, малку се согласувам, малку не се согласувам и силно не се согласувам. Тука се вклучени работи како: „Во најдобро расположение сум откако ќе станам наутро“, „Свесно не ги разработив правилата на социјалните ситуации“, „Ќе бидам премногу нервозен ако се качам на голема луда железница“, „Не можам да се опуштам сè додека не направам сè што планирав да направам овој ден“ и „Сакам да ги правам работите во спонтаноста што ја носи моментот“.

Откако ќе ги рангирате сите изјави, прашалникот ги оценува вашите одговори – можни се вкупно 80 поени. Според тестот, резултатите од 30 или помалку поени укажуваат на недостиг на емпатија што е честа кај луѓето со аутизам или Аспергеров синдром. Колку е повисок вашиот резултат, толку е повисока вашата емпатија.

Тестот можете да го направите ТУКА. Притиснете „Score my answer“ што се наоѓа најдолу за да ги проверите резултатите.

GOLD
To Top