Новости

Психологија

Ако често ги сонувате овие соништа – вие сте меѓу најпаметните луѓе!

Науката измина долг пат во користењето на технологијата за следење на луѓето во РЕМ сон за да го проучи процесот на сонување, но сè уште имаме две главни прашања во врска со сонувањето: зошто сонуваме и што се обидуваат да ни кажат нашите соништа?

Со прегледот на Медикал Дејли на оваа тема, можеме да најдеме одговори кои ќе ви помогнат да ја задоволите вашата љубопитност за соништата.

Ако го земеме предвид Фројд, тогаш сите имаме основно разбирање дека соништата се производ на задржување на нашите мисли. Следбениците на Фројд силно ја поддржуваат техниката на слободна асоцијација на лежење на кревет додека го кажуваат првото нешто што им паѓа на ум. Сепак, современите научници имаат тенденција да веруваат дека соништата „навистина не постојат воопшто“.

Други научници имаат теорија: „хипотезата за активирање-синтеза“, која вели дека „соништата се само електрични импулси на мозокот кои извлекуваат случајни мисли и слики од нашите сеќавања, а луѓето ги конструираат овие импулси како соништа, во обид да добијат смисла од оваа конфузија“.

За што сонуваат поинтелигентните?

Соништата се сметаат за корисни показатели за она што е на ум на една личност. Една неодамнешна студија на групата „DreamsCloud“ покажа дека оние со повисоко ниво на образование имаат тенденција почесто да сонуваат за ситуации поврзани со работата, како што се унапредување или сонуваат за колега, во споредба со помалку образованите луѓе.

– Сонуваме за она што најмногу не загрижува – објасни д-р Ангел Морган, кој ја водеше студијата.

Колку повеќе детали можете да се сетите, толку подобро ќе можете да ги решите или да ги признаете проблемите во вашата будна состојба. Живописните слики што ги паметиме во соништата можат да ги претставуваат и нашите карактеристики на личноста.

Дали некогаш сте сонувале дека сте го убиле вашиот шеф?

„Според LiveScience, истражувачите од германскиот Централен институт за ментално здравје откриле дека поединците кои известуваат за соништа во кои вршат убиство, имаат тенденција да бидат поинтровертни, но и поагресивни во реалниот живот“.

Иако има некои несогласувања, врската со човечката свест и соништата е добра работа што вреди да се истражува, особено за да се помогне во дијагностицирањето на менталната болест. Како што напиша д-р Сандер ван дер Линден, истражувач во социјалната експериментална психологија:

– Изгледа дека соништата ни помагаат да ги процесираме емоциите преку кодирање и конструирање спомени за нив. Она што го гледаме и доживуваме во нашите соништа можеби не мора да биде реално, но емоциите поврзани со овие искуства секако се.

Поради соништата, ние сме во состојба да се потсетиме на сеќавањата на емоциите без да се сеќаваме на фактичката ситуација што ги создала на прво место. Затоа, можеме да се потсетиме на чувствата на љубов и болка, без да мора да се сеќаваме на нашата прва љубов, пренесува Prva.rs

Евротип
SNBROKER
To Top