Новости

Психологија

Алберт Ајнштајн имал своја т.н. теорија за среќа што ја напишал на хотелска сметка

Алберт Ајнштајн беше извонреден научник и голем ум, но тој не само што беше надарен за физика и пронајдоци кои го променија човештвото, туку имаше и своја „теорија на среќата“.

Според приказната, Ајнштајн ја напишал оваа теорија на хотелска сметка за да му се заблагодари за гостопримството.

Напишал само две реченици, но толку силни и моќни што можат да послужат како апсолутна „теорија на среќата“ во текот на животот.

„Мирен и скромен живот носи повеќе среќа отколку желбата за успех во комбинација со постојана грижа“, напиша Ајнштајн.

На друг лист хартија ја оставил оваа порака: „Каде што има волја, има и начин“.

Овие два труда беа продадени на аукција години подоцна за голема сума пари, но на сите им беше дадена можност да ги откријат и искористат упатствата на Ајнштајн за среќен живот. Така, Ајнштајн ги комбинира ставовите на источните и западните филозофски традиции во овие изјави.

Неговите зборови јасно ни кажуваат – Иднината е непозната. Живеј сега! Втората реченица е уште поважна бидејќи открива дека секој човек има потенцијал да прави што сака. Дури и кога се чини дека нема решение, пречките се преголеми, а целта е далеку, Ајнштајн потсетува: „Каде што има волја, има и начин“.

Евротип
SNBROKER
To Top