Новости

Психологија

Алиса во земјата на чудата – Приказна што крие суштинска порака

Како малечка, не бев многу заинтересирана за приказната на Алиса во земјата на чудата. Можеби  токму поради фактот што верував дека таа земја на чудата навистина постои, а не оти станува збор за нешто што е длабоко втиснато во нашиот ум. А штом сме кај умот, неговата „луда“ креативност, оваа приказна крие многу мудрости и суштински пораки кои некој автор се трудел да ни ги објасни уште како мали.

„Пред Алиса да влезе во Земјата на чудата, таа мораше да падне!“

„-Која си ти?

Алиса: Не сум сигурна господине. Многу пати се променив откако се разбудив утрово.“

„Имагинацијата е единственоо оружје во војната против реалноста.“

„Не сум луд. Единствено, мојата реалност е поинаква од вашата.“

„Ако не знаеш кој пат да го избереш, тогаш воопшто не е важно каде ќе одиш.“

„Вистината не е важна. Единствено што е важно е она во што луѓето веруваат!“

„Алиса: Колку долго трае засекогаш?

Белиот зајак: Понекогаш само една секунда.“

Евротип
SNBROKER
To Top