Новости

Психологија

Боите влијаат на нашето расположение – Еве што симболизираат тие штом ги користите во ентериерот

Ако некогаш сте се нашле во дилема која боја да ја изберете за вашиот животен простор, можеби не е лоша идеја да ја следите филозофијата на фенг шуи и да усвоите нешто од таму.

Боите влијаат на нашето однесување и поттикнуваат одредени емоции кај нас, па при изборот на истите треба да земеме во предвид која соба ја избираме, колку е голема и за кои луѓе е наменета.

1. Црвената боја се користи за стимулација, но ако не ви се допаѓа, не ја избирајте, бидејќи ќе поттикне негативни емоции наместо позитивни.

2. Портокаловата боја

Промовира чувство на среќа и го подигнува расположението.

3. Жолтата и златната симболизираат моќ, поттикнуваат здравје, трпение и мудрост.

4. Зелената боја претставува раст и нови почетоци, исцелување и свежина.

5. Розовата боја симболизира љубов, пријателство и партнерство.

6. Сино-зелената или тиркизната ја зголемува самодовербата, означува младост и нови почетоци.

7. Сината боја поттикнува мудрост и интроспекција.

8. Виолетова боја симболизира духовност, богатство и авантура.

9. Црната боја поттикнува мистерија и размислување.

10. Белата е боја на јасност, прецизност и комуникација.

Евротип
SNBROKER
To Top