Новости

Психологија

Каков психолошки проблем крие нередот во домот?

Пред нас е интересна тема, а зборот повторно го оставаме на експертите. Овој пат, искусен психолог ќе ви помогне да разберете какви внатрешни проблеми сугерира неуредниот простор во домот, обземајќи ве со хаотичен проток на информации, работи и настани.

Можеби изгледа дека куќата е само место за релаксација, па ако има неред во неа, таа е на место, другите области од животот веќе изгледаат како посебни примери за успех и раст. Но, не е баш така, бидејќи бизнисот одамна не е успешен, комуницирате со оние кои не ви се интересни, никогаш немате доволно пари, не доаѓа светла иднина. Сето ова зборува за навиката на човекот да се опкружува со хаос и неред. Тој човек е толку навикнат на тоа, па дури хаосот во кој живее му е на еден начин прифатена „нормална“ средина, но дали е тоа така?

Еве кои се психолошките проблеми кои настануваат токму од таквото живеење.

Страв од промени

Ако ја исклучиме клиничката и психијатриската компонента, тогаш првото нешто што се однесува на таквиот начин на живот е присуството на страв од промени. Нередот на просторот во овој случај е еден вид обид да се запре времето, да се создаде илузија на сигурност. Опкружен со маса непотребни работи, човекот на тој начин се лишува од можноста да запознае нешто ново, привлечно, живо. Се држи до минатото, секој ден е „приврзан“ за старите работи (макар тоа е непотребно ѓубре), едноставно затоа што веќе ја знае нивната енергија.

И токму дозволувањето на нешто ново во живот на човекот кој ужива во ваквиот хаос, е прво, страшно, а второ, тешко. Прво, ќе треба да ги исчистите урнатините на насобраното „ѓубре“, а тоа е труд сам по себе, трошење на сопствените емоции, време и труд. Не е лесно, генерално. И кругот продолжува да се врти во атмосфера на позната рутина, а промените се одложуваат за следниот месец или година.

Трикот е во тоа што вистинската промена во животот, бара да се ослободиме од непотребното. Не залудно сите курсеви за личен развој започнуваат со препораката „ослободи простор и направи простор за нешто ново“. Во нередот нема место за „ново“.

Евротип
SNBROKER
To Top