Новости

Психологија

„Кој сака многу жени, добро ги познава. Кој сака една, знае што е љубов!“ – Фројд со мудрости за љубовните врски

Има многу причини зошто се случуваат разделбите меѓу двајца, но најчестото прашање е зошто некој ја напушта личноста која е видно добра во секој поглед.

Околу токму тие причини кои одговараат на прашањата зошто мажите го прават тоа, всушност, зошто оставаат добри жени, Фројд објаснува:

1. „Ако двојката престане да се расправа, тогаш престанува и љубовта“.

Отсуството на каков било конфликт може да доведе до прекин на развојот во врската. Се разбира, гранцата треба да се знае и т.н. мерка е важна во сè. Во ред е здрава дебата, без претерување. Тешко е да влегувате во расправија со добра жена, но понекогаш едноставно треба да престанете да бидете исто толку добри во сите ситуации.

Всушност, би било пожелно да се каже дека е потребна здрава и конструктивна дискусија во врската, за да се решат одредени работи, но и да се искажат јасни ставови.

2. „Во човековата природа е да се цени и сака сето она што не може да се постигне“.

На почетокот на речиси секоја врска лесно се разбираат одредени чувства кои не водат.

Станува збор за интриги, неизвесност и мала опасност. Не знаете што точно можете да очекувате и постигнете, па го цените таквиот почетен адреналин. Меѓутоа, кога врската ќе стане доволно стабилна, врската станува не толку интересна, дури и ако е добра жена покрај вас или не.

Го губите интересот, бидејќи веќе сте постигнале врска, а се земате здраво за готово. Токму, во човечката природа, го цените она што сè уште не сте го постигнале или не можете да го постигнете, а кога ќе го добиете и ќе го постигнете истото, работите ви стануваат помалку интересни.

3. „Кој сака многу жени, добро ги познава. Кој сака една, знае што е љубов.“

Фројд овде јасно го нагласува законот, а тоа е: Луѓето кои се сакаат не си одат. Фројд нагласува, ние сме подготвени да останеме со некоја личност само ако чувствуваме љубов.

Едноставно е непотребно да се продолжи врската од навика, од какво било чувство на должност или сожалување, од заеднички стекнатиот капитал. Но, неволјата, мисли Фројд, е што многу парови продолжуваат да живеат на тој начин. Јасна е мудроста на највлијателниот психоаналитичар, кога е во прашање вистинската врска, во која има љубов.

Препознајте во каква врска сте и многу лесно ќе донесете одлука, дали ќе останете во неа или истата веќе престанала да ви биде интересна.

Евротип
SNBROKER
To Top