Новости

Психологија

Мозокот „не држи“ 15 секунди во минатото, инаку сè би гледале хаотично

Нашите очи постојано се „бомбардирани“ со огромни количини на информации – околу нас постојано се појавуваат милиони форми, бои и движења.

Таквата ситуација не е лесен предизвик за нашиот мозок. Од една страна, она што го гледаме постојано се менува поради промените во светлината, погледите и други фактори. Од друга страна, поради трепкањето и фактот дека нашите очи, глава и тело често се во движење, се менува и нашиот визуелен влез.
За да добиете подобра претстава за хаосот, можете да го погледнете ова видео подолу, во кое белиот круг на десната страна покажува потенцијални движења на очите, а заматената точка лево открива ненадејни визуелни записи во секое време.

И покрај сето тоа, луѓето го доживуваат светот како стабилна средина. Ова го покренува прашањето како нашиот мозок ја создава оваа илузија на стабилност.

Назад 15 секунди

Психолозите Мауро Манаси од Универзитетот во Абердин и Дејвид Витни од Универзитетот во Калифорнија во ново истражување открија нов механизам кој, меѓу другото, може да ја објасни појавата на оваа илузорна стабилност. Имено, се чини дека мозокот автоматски го „омекнува“ нашиот визуелен влез. Наместо да го анализира секој поединечен момент, тој во одреден момент го доживува како просек од она што сме го виделе во изминатите 15 секунди.

Значи, всушност ги поврзува предметите за да изгледаат колку што е можно повеќе едни на други и на тој начин создава илузија на стабилна средина. Овој концепт на живот „во минатото“ може да објасни зошто не ги забележуваме суптилните промени што се случуваат со текот на времето.

Со други зборови, мозокот е како временска машина која постојано не враќа во минатото или како апликација која на секои 15 секунди го обединува нашиот визуелен влез во еден впечаток за да можеме да се носиме со секојдневниот живот.

Доколку нашите мозоци се ажурираат во реално време, светот би изгледал како прилично хаотично место со постојани флуктуации на светлина, сенка и движење. Би се чувствувале како постојано да халуцинираме, пишува „Conversation“.

Не сфаќаме дека лицето старее

Научниците создадоа илузија за подобро да илустрираат како функционира овој механизам за стабилизација. Ако го погледнете видеото (подолу), лицето од левата страна полека старее во рок од 30 секунди, а сепак, многу е тешко да се види целосниот обем на промената. Всушност, набљудувачите сфаќаат дека лицето старее побавно отколку што е всушност случајот.

Додека го гледаме видеото, континуирано сме пристрасни кон минатото, односно мозокот постојано не враќа во претходните 10 до 15 секунди, кога лицето изгледало помладо. Наместо да го гледаме најновиот приказ на лицето во реално време, ги гледаме претходните верзии бидејќи мозокот се „апдејтира“ на секои 15 секунди. Во основа, ние рециклираме информации од минатото, бидејќи тие се поефикасни, побрзи и бараат помалку работа.

Извор:021.rs

Извор на насловна фотографија: everyday health

Евротип
SNBROKER
To Top