Новости

Психологија

Најлоша последица од зјапање на детето во екранот

Предолгото гледање во екранот на телефонот или компјутерот може да го зголеми ризикот од кратковидност кај децата до 80 проценти, предупреди новата студија објавена во The Lancet Digital Health.

Повеќе од 3.000 студии за врската помеѓу изложеноста на паметни уреди и миопијата кај деца и млади луѓе од три месеци до 33 години, беа спроведени од експерти од Универзитетот во Кембриџ – Раск7н, Англија.

Само паметните телефони го зголемуваат ризикот за 30 проценти, но во комбинација со прекумерна употреба на компјутер, ризикот се зголеми на 80 проценти.

Истражувачите стравуваат дека тоа може да значи дека до 2050 година, половина од населението во светот, би можело да биде кратковидо или да страда од слични проблеми со губење на видот.

Во 2019 година, Светската здравствена организација препорача децата под две години да не поминуваат време пред екранот, а децата на возраст од две до пет години да не поминуваат повеќе од еден час.

Меѓутоа, истата година, студијата на CensusWide спроведена на 2.000 британски семејства покажа дека децата поминуваат просечно 23 часа неделно гледајќи во екранот.

Бројни претходни студии покажаа дека бројот се зголемил за време на пандемијата бидејќи луѓето останале дома поради работа и школување.

Руперт Бурн, професор по офталмологија и коавтор на студијата, рече дека кратковидноста е здравствена грижа која брзо ескалира.

„Нашата студија е најсеопфатна до денес за ова прашање и покажува потенцијална врска помеѓу времето на екранот и миопија кај младите луѓе“, рече тој.

„Јасно е дека итно се потребни дополнителни истражувања за понатамошно разбирање како изложеноста на дигиталните уреди може да влијае на нашите очи и визија. Исто така, знаеме дека луѓето не го доживуваат вистинското време што го поминуваат пред екранот, затоа идните студии треба да користат објективни мерки за да ги соберат овие информации “, заклучува Бурн.

Евротип
Евротип
To Top