Новости

Психологија

Неколку мудрости на Артур Шопенхауер: Судбината ги меша картите, а ние само играме!

„Слободното време на повеќето луѓе е исполнето или со сетилни задоволства и лудории или со досада и тупавост. Главен предмет на учење за младите треба да биде да научат да ја поднесуваат осаменоста: таа е извор на среќа и мир на умот. Во самотија бедниот ја чувствува сета своја беда; големиот дух својата големина. Човек полн со дух и во целосна осаменост одлично се забавува со своите мисли“.

Артур Шопенхауер бил германски филозоф. Тој е најпознат по неговото дело „Светот како волја и претстава“ од 1818 година, кое го карактеризира феноменалниот свет како производ на слепа ноумена волја.

Прочитајте неколку мудри мисли Артур Шопенхауер и видете колку луѓето и светот (не) се промениле од 19 век.

1. Верата е како љубовта: не може да се наметне.

2. Здравјето ги надминува сите можни добра, толку многу што здравиот просјак е посреќен од болен крал.

3. Има малку работи кои ќе ги задоволат луѓето повеќе отколку кога ќе им кажеме за големата несреќа што ни се случи неодамна.

4. Богатството е како морска вода; колку повеќе го пиеме, толку повеќе сме жедни.

5. Честа е, објективно кажано, мислењето на другите за нас, а субјективно, нашиот страв од тоа мислење.

6. Лекарот го гледа човекот во сета негова слабост, адвокатот во сета негова злоба, а свештеникот во сета негова безумност.

7. Љубомората секогаш се раѓа со љубов, но не умира секогаш со неа.

8. Луѓето се водени во општеството од внатрешната празнина и досада. Ако чувствуваат дека ни се потребни, луѓето стануваат опсесивни и арогантни.

9. На човек кој е интелектуално супериорен во однос на другите, осаменоста му нуди двојна придобивка; прво,што е сам – и второ, што не е со другите.

10. За да се препознае туѓата вредност, треба да се има своја.

11. Оној што е паметен помалку ќе размислува за тоа што зборува, а повеќе за тоа што зборува. Ако го стори тоа, може да биде сигурен дека нема да каже нешто за што подоцна би можел да зажали.

12. Колку и да се цврсто поврзани луѓето со пријателство, љубов или брак, сосема искрено, на крајот секој мисли само на себе и можеби дури и на своето дете.

13. Она што не прави најсреќни е спокојството на умот. Оваа особина е награда сама по себе. Затоа развојот на спокојството во себе треба да се стави пред сите стремежи!

14. Судбината ги меша картите, а ние играме.

15. Ако човештвото отсекогаш беше разумно, историјата немаше да биде долга хроника на глупост и криминал.

16. Дивјаците се јадат еден со друг, а питомите се залажуваат.

17. Будалиот трча по задоволствата на животот и сфаќа дека е измамен. Мудрецот избегнува неволји.

18. Верувањето и знаењето се однесуваат едни со други како птици на вага: колку пониско оди, толку повисоко се издига.

19. Најголемата од сите глупости – да го жртвуваш своето здравје, од која било причина; за стекнување имот, за напредување во службата, за учење, за слава, а да не зборуваме за таа сладост и краткотрајни задоволства.

20. Човек полн со дух и во целосна осаменост е извонредно забавен со своите мисли.

21. Да се ​​ожени значи да се преполоват правата и да се удвојат обврските.

22. Тој е многу несоцијален, што значи: Тој е човек со големи способности.

23. Главен предмет на учење за младите треба да биде да научат да ја поднесуваат осаменоста: таа е извор на среќа и мир на умот.

24. Пријател на сите не е ничиј пријател.

25. Друштвеноста е една од најопасните, можеби дури и смртоносни тенденции, бидејќи нè доведува во контакт со луѓе, од кои повеќето се морално лоши, и интелектуално досадни или изопачени.

26. Да се ​​бара од некого да запомни сè што некогаш прочитал би било исто како да бара сè што некогаш јаделе да остане во него. Од ова живеел физички, а од тоа психички и така станал тоа што е.

27. Кој е суров кон животните не може да биде добар човек.

28. Пушиме во меурчиња од сапуница онолку долго колку што можеме и ги правиме што е можно поголеми, иако многу добро знаеме дека ќе се разотидат.

29. Изворот на нашата среќа е во субјективните особини: благороден карактер, претприемнички дух, среќен темперамент, ведар ум и здраво тело.

30. Како што љубовта кон животот е навистина само страв од смртта, така и дружељубивоста на луѓето не е навистина директна; не се заснова на љубов кон општеството, туку на страв од осаменост.

31. Најсигурниот начин да не станете многу несреќни е да не барате да бидете многу среќни.

32. Зошто обичните луѓе се толку социјални и прилагодливи? Затоа што полесно ги толерираат другите отколку себе си.

33. Во светот во најголем дел владее злото, а главниот збор го има глупоста.

Евротип
SNBROKER
To Top