Новости

Психологија

Нови истражувања тврдат: Луѓето кои спијат помалку се себични

Бидејќи претходно е познато, доволно количество квалитетен сон е цврсто поврзано со здравјето, а со лошите соништа се поврзани бројни психички проблеми и физички проблеми, можеби до некаде оваа информација е прифатлива.

Истражувачите тим беше предводен од Ети Бен Симон од американскиот универзитет во Беркли, рекоа дека оваа студија успеала да покаже дека недоволната количина на спиење не само што му штети на поединецот, туку и негативно влијае на интеракциите со луѓето во нивната околина.

Во исто време, се покажа дека алтруизмот, емпатијата и дарежливоста се поголеми кај оние кои се доволно наспани.

„Недоволното количество на сон, не само што е лошшо за вашето здравје, но исто така влијае и на благосостојбата на целиот ваш социјален круг“, рече ЕТИ Бен Симон.

Истражувачите откриле дека областите на мозокот кои се одговорни за емпатијата биле помалку активни по непроспиената ноќ.

Евротип
SNBROKER
To Top