Новости

Психологија

Опкружете се со среќни луѓе! – 8 Активности кои ќе ви донесат долг живот!

1. Здрава исхрана

Анализите покажаа дека треба барем двојно да ја зголемите количината на овошје и зеленчук што ги јадете секој ден, доколку сакате да живеете подолго.

2. Духовна пракса

Имањето некаква духовна пракса или вера е поврзано со подолг живот.

Не треба да бидете припадник на некоја одредена религија, па дури и да верувате во Бога за да спаѓате во оваа категорија.

Да се ​​има почит кон животот и да веруваме во нешто над себе е доволно за да уживаме во придобивките од живеењето подолго.

3. Позитивен став

Задоволството, смеата и добриот поглед на животот се важни за одржување на младоста.

Насмевнете се секој ден и пронајдете начини да се опкружите со среќни луѓе и активности кои ве прават среќни.

Ако планирате долго да живеете, ќе биде подобро да створите среќен живот.

4 Креативност

Хоби кои се поврзани со вашата имагинација се важни за одржување на менталното здравје.

Музиката, уметноста, имагинацијата, учењето и спортот се прекрасни примери за тоа што можеме да продолжиме да го правиме кога сме постари.

Тие помагаат во ширењето на размислувањето, и да се разбереме, никој не сака да умре од досада.

5. Бидете друштвени и со оној к9ј го сакате!

Се чини дека жените живеат подолго од мажите, бидејќи тие обично имаат воспоставен социјален ритам.

Да имаме пријатели со кои можеме да споделуваме искуства и спомени би можело да биде тајна не само за подолг живот, туку и мотив за продолжување на животот.

Се покажа дека луѓето кои не стапуваат во брак или немаат партнер што го сакаат, почесто умираат од некои срцеви заболувања.

6. Поминувајте време со млади луѓе

Трошењето време со деца, раскажување приказни, играње и сеќавање каков беше животот кога бевте млади, помага да се задржи духот на младоста.

Докажано е дека жените кои имаат деца во своите 40 -ти години живеат подолго.

Децата нè учат многу како можеме да бидеме поисполнети и посреќни во животот.

Веројатно најголемата тајна е да започнете да ги слушате постарите луѓе што се поискусни што е можно поскоро.

7. Бидете поврзани со природата

Одржувањето на нашата планета е важно за да останеме здрави.

Ако ги уништиме изворите на свежа вода, храна и воздух, како можеме да очекуваме долг живот?

Одење бос и поврзување со земјата на овој начин е поврзано и со поздрав и подолг живот!

8. Бидете активни

Станете и започнете со работа откако ќе го прочитате овој напис, бидејќи истражувањата покажаа дека долго седење го става човекот во опасност за пократок живот и други здравствени проблеми.

Студија од 2011 година покажува дека секој пат кога седиме по еден час и гледаме телевизија, после 25 -годишна возраст, го намалуваме нашиот животен век за 22 минути!

 

Извор: atma

СН Брокер
To Top