Новости

Психологија

Откритие кое ќе ве замисли – Заљубувањето се смета за психичко нарушување

Иако е убаво чувство, инспирација за многу уметници, писатели, поети и е нешто што го придвижува светот, сепак зад „заљубувањето“, стои нешто друго.

Станува збор за големото откритие на дваесет и првиот век во врска со психолошката состојба на човекот во дадени моменти.

Вљубувањето е психичко нарушување!

Ех, да. Една студија спроведена на Универзитетот во Пиза покажала дека нивото на серотонин кај вљубениот е еднакво на количината на серотонин кај пациенти со опсесивно-компулсивно нарушување.

Ова објаснува зошто постојано размислуваме за нашиот партнер, зошто треба постојано да бидеме со него / неа, да знаеме што прави, каде е и зошто толку многу сме опседнати…

Хмм… значи ли тоа дека барем еднаш во животот сите вистински сме полуделе? Веројатно да. Но, не ни сметало нели?

Евротип
Евротип
To Top