Новости

Психологија

Психолошки трикови кои ќе ви го олеснат животот

Постојат психолошки трикови кои навистина можат да ни го олеснат животот. Погледнете некои од нив кои во одредени ситуации ќе направат да владеете со моментот, чувствувајќи дека имате моќ над се.

Ако некго сакате да го доведете во непријатна ситуација додека разговарате, од време на време погледнувсјте го во челото.

Ако соговорникот не сака да ви признае нешто и крие тајна од вас што ужасно многу сакате да ја дознаете, направете пауза за време на разговорот и погледнете го дирекно во очи. Задржете го погледот и ќе бидете изненадени од неговиот понатамошен монолог во кој ќе ви се довери, па дури да ве лажел пред тоа, ќе признае.

Ако очајно посакувате да воспоставите добар однос со некој, на пример со некој колега од работа, побарајте да ви објасни нешто што не го знаете. Макар и да го знаете, повикајте го за помош.


Доколку сакате позитивен одговор на вашето прашање, кимнете со главата од време на време. Внимавајте зашто ваквата техника најчесто ја користат угостителите, трговците за да ве убедат во нешто.

Кога некој обавува телефонски разговор, можете да му дадете во раката што било и тој нема да запримети. Примањето делува и во обратната насока. Ако му ја подадете раката, тој несвесно ќе ви го даде она што му е при рака.


За да се разбудите расонети и полни со енергија, откако ќе го слушнете алармот наутро, за секунда викнете,,Да” како да сте фудбалер кој во моментот постигнува гол. Звучи смешно, но навистина делува.


Ако секогаш сте во паника дали сте ја исклучиле пеглата, шпоретот или дали можеби сте ја заклучиле вратата кога излегувате од дома, на глас кажете било каков збор. На пример кога ја заклучувате вратата, речете:,,Фотографија”. Во моментот кога ќе се запрашате дали сте заклучиле, ќе се сетите на тој збор и на дејствувањето кога сте ја заклучувале. Секој ден користете различни зборови.

Ако знате дека спиевте малку часови во текот на ноќта, на глас извикајте,,Спиев многу добро”. Тоа делува на вашата потсвест и навистина ќе се чувствувате одморено.


Ако сакате да се разбудите без аларм секое утро во исто време повторувајте си на вечер:,,Утре ќе се разбудам во 6 часот!”

Кога држите јавен говор, секогаш носете вода со себе си, па никој нема да забележи дека сте се збуниле и останувате без текст. Публиката тоа ќе го свати како пауза, а вие ќе си дадете на време за да размислите што понатаму.

Кога сте во јавност, ако некој упорно се гледа во вас, гледајте се и фокусирајте се на неговите чевли. Тоа ќе ги збуни и ќе престснат да се гледаат непријатно во вас.

Луѓето најповеќе го паметат почетокот и крајот на денот. Затоа на пример, ако имате состанок на работа,закажете го наутро за да останете запаметени.

GOLD
To Top