Новости

Психологија

Само 15 минути смеење ги топи калориите и менува два часа сон

Многупати сме слушнале дека нашите предци велат дека смеата е најдобриот лек!

Време е навистина да се свртиме кон традиционалните верувања бидејќи се повеќе се докажуваат научно! Откријте ги сите придобивки од насмевкатa.

Смеата има толку позитивно влијание врз нашето тело, што дури и кога eмитираме смеа, иако всушност не се смееме, испраќаме позитивни импулси до нашиот мозок. Така, секогаш кога ќе се сетите дали ништо не ви е особено забавно, правите изрази на лицето како да се смеете за да испратите позитивни импулси до вашиот мозок.

Смеата ни дава различни придобивки и затоа се вели дека е најдобриот лек. Ова се само дел од придобивките од смеењето:

Може ли смеата да го замени спиењето?

Кога непрекинато се смееме петнаесет минути, нивото на стрес хормони во нашето тело се намалува. И тоа се случува преку биохемиски и физиолошки реакции во телото. Овие одговори се слични на репаративните и терапевтските аспекти на вистинскиот сон. Се верува дека 15 минути смеење можат да заменат два часа сон.

Смеатa согорува калории

Се вели дека смеењето го намалува нивото на хормонот на стрес познат како кортизол, кој го забавува метаболизмот и складира маснотии во средниот дел. Смеењето има тенденција природно да го подобри вашиот метаболизам, што предизвикува вашето тело да согорува повеќе калории и со тоа да изгуби тежина.

Ментални придобивки од смеењето

Водечките придобивки од смеењето вклучуваат намалување на стресот, зајакнување на социјалните врски и ослободување на ендорфин. Колку е повисоко нивото на ендорфин во вашето тело, толку помалку сте склони кон ментални болести, депресија и напади на анксиозност.

Евротип
SNBROKER
To Top