Новости

Психологија

Често имате дежа ву, чувство дека нешто веќе се случило – што значи тоа и кога треба да се грижите?

На сите му се случило барем еднаш во животот да имаат неверојатно силно чувство дека нешто слушнале, виделе или доживеале претходно, иако тоа е прв пат.

Феноменот познат како „дежа ву“ долго време ги интригира научниците.

Познатиот психолог Зигмунд Фројд сметал дека „дежа ву“ е парамнезија, односно дека новиот впечаток нè потсетува на нешто порано, нешто што сме го заборавиле, потиснале или сонувале.

Постојат различни толкувања на феноменот „дежа ву“ кога станува збор за симболиката, но лекарите истакнуваат дека честото повторување на оваа состојба може да укаже на негативни процеси во телото кои негативно влијаат на здравјето.

Неврологот Владимир Михајлов, доктор на медицински науки, раководител на Институтот за невропсихијатрија, Рускиот национален истражувачки центар за психијатрија и неврологија, објасни дека често повторуваниот ефект може да биде ризичен за здравјето.

Тој посочи дека „дежа ву“ како посебна состојба на умот во која човекот доживува нови настани како веќе да се случиле во минатото, може да настане како последица на долготраен стрес, нарушување на спиењето, треска или прекумерна работа.

Исто така, доколку тоа се случува ретко и нередовно, не влијае на здравјето и нема причина за загриженост.

Според Михајлов, важно е да се внимава и да се сфати сериозно кога тоа се случува еднаш неделно или почесто. Тогаш е неопходно да се побара помош од невролог и да се консултира експерт.

Кога се јавува исклучително често, може да биде симптом на болест на мозокот или временска форма на епилепсија.

Напомена и дека честото „дежа ву“ може да укаже и на нарушувања на менталното здравје, па затоа е важно да се побара лекарска помош во оваа ситуација.

Како што објаснува докторот, ваквите нагли промени не треба да се припишуваат на случајности, туку важно е да се побара помош од стручно лице кое јасно ќе открие дали е последица на стрес или е потребно да се внимава на физичкото здравје.

Евротип
SNBROKER
To Top