Новости

Психологија

24 x 3: Едноставно правило кое може да ви помогне лесно да донесете важна одлука

Ентони Тијан, автор на „Добри луѓе: Единствената одлука за лидерство што навистина е важна“, смисли правило за сите оние кои сакаат да ја подобрат својата способност за одлучување. Тој го нарече 24 x 3, а подолу можете да дознаете зошто…

Правило 24 x 3

Ова едноставно правило ќе го објасниме во следниот пример. Замислете дека некој ви се обраќа со нова идеја или предлог, а вашата задача е да ја прифатите или одбиете. Ве молиме почекајте 24 секунди пред да ги изразите вашите ставови за ова прашање. Искористете ги следните 24 минути за подетално да го разгледате добиениот предлог, а потоа ветете му на лицето кое го ставило на маса предлогот дека ќе му дадете дефинитивен одговор за 24 часа.

Во меѓувреме, пронајдете ги сите можни причини кои ја поддржуваат предложената идеја и дури потоа почнете да размислувате за нејзините недостатоци и ризиците од прифаќање на предлогот. Откако ќе го направите тоа, ќе ви биде многу полесно да ја донесете вистинската одлука.

Овој метод на одлучување е многу корисен, бидејќи повеќето луѓе се непромислени и премногу лесно ги отфрлаат новите идеи. Кога слушаме предлог, најлесно ни е да го одбиеме без многу размислување, особено ако не се вклопува во нашите воспоставени обрасци на расудување и дејствување.

Токму поради овие предрасуди што многумина од нас ги имаат кон сè ново, важно е да се даде шанса на правилото 24 x 3, бидејќи тоа ни овозможува правилно да ги разгледаме сите потенцијални позитивни аспекти и ризици од една одлука.

Извор: Aktivni.si

Евротип
SNBROKER
To Top