Новости

Психологија

4 Грешки на родителите што влијаат на самодовербата кај децата

Постојат четири основни грешки што родителите често ги прават и кои можат негативно да влијаат на самодовербата на нивните деца.

Губење на трпението и викање

Ништо не ја намалува сопствената вредност како викањето. Кога викате, покажувате слаба импулсна контрола што се дава преку лутина со цел да го обесхрабрите вашето дете. Каква животна лекција треба да научи?

Иако може да ви се чини дека успеавте да ги натерате да го прекинат своето претходно однесување, тоа е краткорочно решение.

Викањето на родителите ја попречува способноста на детето да води конструктивен разговор за решавање проблеми, решавање конфликти и градење самодоверба.

Враќање на минатите конфликти

Кога проблемот или конфликтот се решаваат, не го споменувајте постојано. На децата треба да им се дозволи да започнат одново.

Исто така, децата треба да знаат дека кога работите се средуваат, тие стануваат дел од минатото. Колку повеќе ги поттикнувате позитивните однесувања и реакции на децата и им давате можност да гледаат напред, толку подобро ќе се чувствуваат во нивната кожа.

Внесување вина

Едно е да го прашате детето како би се чувствувал кога би било на ваше место или ако некој друг бил во дадена ситуација.

Меѓутоа, многу често, родителите го доведуваат до крајност и се обидуваат да ги натераат своите деца да се чувствуваат виновни за своите мисли, чувства или постапки.

Родителите кои користат вина за да ги контролираат своите деца, ризикуваат да ги оттуѓат.

Саркастично обраќање

Користете сарказам ако кажувате работи што не ги мислите и делувате спротивно од она што го кажувате, што се чувствува во вашиот глас.

Саркастичниот третман ги повредува децата и може да биде пречка во комуникацијата.

Покрај тоа што негативно влијае на самодовербата, секое негативно однесување на родителите опишано погоре може да го зголеми пркосното однесување кај децата, и ова треба да се има на ум.

Евротип
Евротип
To Top