Новости

Психологија

9 чудни работи кои нашето тело ги прави кога заспиваме

Истражувачите од Универзитетот во Рочестер откриле дека за време на спиењето, мозокот некако ги исфрла сите отпадоци и непотребни информации што се наталожиле во него во текот на денот. Ова се 9 чудни работи кои нашето тело ги прави кога заспиваме.

Мускулите се парализирани

По влегувањето во фазата на РЕМ спиење, најдлабоко од сите, мускулите на екстремитетите целосно се парализираат и привременото движење е невозможно. Постои нарушување на спиењето во кое оваа парализа продолжува по будењето, неколку секунди или дури и неколку часа.

Луѓето со нарколепсија го доживеале ова застрашувачко чувство – ги отвориле очите и не можеле да се движат.

Очите се движат со полна брзина

Сите фази на спиење служат за специфична цел за одржување на вашето тело и мозок здрави и опуштени. Постојат пет фази на спиење, секоја подлабока од претходната. Кога ќе ги поминеме сите пет циклуси, сè започнува од почеток.

Последната РЕМ фаза е најактивната и започнува приближно 60 до 90 минути откако ќе заспиете. Во оваа фаза очите се движат со полна брзина напред-назад, а умот е фокусиран на она што го сонуваме.

Се ослободува хормон за раст

Хормонот на Бургас, попознат како хормон за раст, е одговорен за регенерација на коските, мускулите и ткивата. Кога спиете, производството на оваа супстанца се активира низ целото тело и придонесува за заздравување на раните и обновување на клетките.

Додека сме млади, овој хормон го поттикнува растот и има многу други ефекти врз телото.

Грлото се стеснува

За време на спиењето, мускулите кои го држат грлото отворено додека сте будни се опуштаат, а големината на грлото се намалува. Токму ова е една од причините за ‘рчењето. Иако има и други фактори кои придонесуваат за производство на тој звук, на пример – назална опструкција.

Чкрипење со забите

Овој феномен се нарекува бруксизам. Тоа не му се случува на секого, но некои луѓе се будат со силна болка во вилицата токму затоа што цела ноќ ги крцкаат забите. Бруксизмот може да има морфолошко потекло – се јавува како резултат на неправилности во вилицата.
Но, понекогаш се појавува и од психолошки причини затоа што некои луѓе несвесно се ослободуваат од напнатоста насобрана во текот на денот.

Студиите не успеаја да откријат зошто кај некои луѓе тој никогаш не се појавува, а кај други бруксизмот може да заврши со скршени или оштетени заби и болна вилица.

Спонтано сексуално возбудување

Познато е дека и мажите и жените доживуваат сексуална возбуда за време на спиењето, а тоа се случува поради врвот на мозочната активност при брзото движење на очите во сон. Ова значи дека на вашиот мозок му треба повеќе кислород, што доведува до побрз проток на крв низ телото.

Освен на мозокот, тоа влијае на секој орган во вашето тело, вклучувајќи ги и најинтимните делови, а тоа пак доведува до активирање на половите хормони.

 

Мозокот измислува приказни

Како се формираат нашите соништа остана мистерија во научните кругови. Денес знаеме дека нашиот мозок конструира соништа од нашите сеќавања кои се присутни во секојдневниот живот, и од длабоки потсвесни материјали.

Значи, неодамнешните сеќавања се комбинираат со информации што сме ги складирале во последните години – спомени, трауми, емоции и чувства – и се создаваат мистериозни, понекогаш апсурдни соништа.

Сепак, сè уште не е можно да се утврди зошто нашиот ум патува на одредени места ноќе или зошто избира одредени спомени, бои, гласови, глетки или луѓе.

Некои слушаат ненадејни експлозии

Синдромот на експлодирачка глава е редок феномен, но сепак може да се појави. Ако ова некогаш ви се случи, ќе се чувствувате како да ве разбудила силна експлозија, а потоа веројатно ќе почувствувате многу страв и вознемиреност – иако ништо не се случило во реалниот свет.

Оние кои го доживеале ова велат дека се чувствувале како да им „експлодирала главата“ или слушнале силен тресок, како истрел од пиштол. Ова може да има сериозни психолошки последици.

Мозокот се обновува и се детоксицира

Истражувачите од Универзитетот во Рочестер откриле дека за време на спиењето, мозокот некако го исфрла целиот отпад што се акумулирал во него во текот на денот. Механизмот кој се активира додека спиеме се нарекува глимфатичен систем.

Кога ќе се вклучи, мозокот ви дозволува да ги отфрлите бескорисните информации и да акумулирате работи што ги смета за витални и ги обновува нивните врски, открива Bright Side.

Евротип
SNBROKER
To Top