Новости

Технологија

ИТ гигантот во проблеми: Тужба поради собирање податоци

Австралија го тужи Google поради прибирање податоци за геолокација на нејзиното подрачје.

Австралиската комисија за потрошувачи (ACC) поднесе тужба, бидејќи Google во својот прирачник не им укажа на корисниците дека собира податоци за локацијата на нивните уреди.

Имено, Google не ги известил корисниците дека треба да го исклучат следењето на локацијата во две поставки на Android. Покрај “Историја на локација”, и “Активност на веб и апликации”, исто така испраќа и Google локација.

Комисијата смета дека Google ги измамил корисниците бидејќи во упатствата го сокрил фактот дека мора да ја исклучат регистрацијата на локацијата во двете поставки.

Извор: denar.mk

GOLD
To Top