Новости

Технологија

Внимавајте, ова се начините на кои се земаат пари од вашата картичка преку интернет измами

На социјалните мрежи се почесто се појавуваат огласи кои злонамерно ги насочуваат потенцијалните клиенти на наводно евтини набавки на разновидна брендирана облека и обувки, со натписи како – „ЖЕШКА РАСПРОДАЖБА“, „80% ПОПУСТ“, „Распродажба со попуст“ и слично. Треба да внимавате од каде купувате и каде ги давате вашите податоци.

Со отварање на страницата на вакви огласи, од корисникот се бара да внесе лични податоци за регистрација, а по изборот на плаќање, се отвора страница со иницијали „http“ наместо „https“.

Станува збор за лажни страници кои се користат за собирање и кражба на лични и картички, а на крајот не ги добивате предметите што мислите дека сте ги нарачале. На овој начин, украдените кориснички податоци можат да ги користат крадците за плаќање на други места на мрежата, при што корисниците дури подоцна забележуваат дека нивните сметки биле користени за трансакции што не ги извршиле.

Компаниите кои се занимаваат со заштита на клиенти предупредуваат дека кога купувате онлајн, мора да обрнете внимание на овие детали:

сами внесете ја веб-адресата на продажното место;

тие никогаш не доаѓаат на веб-адресата на продажното место преку линкови од страници на социјалните мрежи или преку слични пораки;

пред да ги внесете податоците на картичката, проверете дали има интернет адреса што започнува со „https“, како во горниот пример;

со кликнување на иконата за катанец, проверете дали URL-то припаѓа на продажното место.

На овој начин корисниците ќе ги избегнат трошоците за трансакции кои не ги извршиле.

Евротип
SNBROKER
To Top