Новости

Технологија

Фејсбук развива Инстаграм за деца под 13 години

Менаџментот на Инстаграм планира да развие детска верзија на популарната апликација за споделување фотографии, која исто така ќе им биде достапна и на помлади од 13 години, се вели во внатрешното соопштение на компанијата.

– Возбуден сум што објавувам дека го препознавме овој проект како важен за младите и го ставивме на нашата листа на приоритети. Buildе изградиме нов столб за младите во рамките на заедницата, кој ќе се фокусира на две работи: приватност, обезбедување на најбезбедно можно искуство за тинејџери и градење верзија на Инстаграм што овозможува безбедно користење за деца под 13 години – рече Висал Ша од оваа компанија, пишува „Базфид“.

Во моментов, оваа апликација забранува пристап за деца под 13-годишна возраст.

Внатрешното соопштение дојде два дена откако Инстаграм соопшти дека мора да стори „повеќе за да ги заштити најмладите корисници“ како одговор на критиките во јавноста за злоупотребата и малтретирањето со кои се соочуваат неговите најмлади корисници.

Иако компанијата сè уште нема елабориран план за тоа како да направи „детска верзија“, тие посочуваат дека верификацијата на возраста ќе биде задолжителна, и дека идејата се појавила благодарение на популарноста на оваа апликација кај тинејџерите, како и родителската надзор.

GOLD
To Top