Новости

Технологија

Viber воведува нова функција – Jа зголемува безбедноста на корисниците, а еве како

Новата опција за проверка на Viber во два чекори ќе им биде претставена на корисниците во одредени европски земји, пред да биде воведена ширум светот.

Rakuten Viber, глобален лидер во приватни и безбедни пораки и гласовна комуникација, го најавува воведувањето на својата најнова функција – проверка во два чекори.

Дополнителното ниво на безбедност им овозможува на корисниците да ги автентицираат своите сметки користејќи пин-код и е-пошта. Оваа функција постепено ќе биде воведена во голем број земји во текот на мај.

Посветеноста на Viber за обезбедување безбедна комуникациска платформа која ја става приватноста на прво место се рефлектира во тековната работа на нови функции како оваа.

Пораките на Viber се веќе шифрирани од крај до крај, со што се елиминира пристапот до податоци од трети страни, а функцијата за пораки што исчезнува им дава на корисниците дополнителна контрола врз тоа кој гледа што испраќаат.

Најновата функција за проверка во два чекора е уште еден пример за посветеноста на Viber за обезбедување на највисоко ниво на приватност – што на корисниците ќе им ја обезбеди безбедноста што им е потребна за да комуницираат на платформата Viber.

Корисниците кои ќе изберат да ја активираат функцијата за проверка во два чекори ќе создадат шестцифрен ПИН и ќе ја потврдат својата адреса на е-пошта.

За да се најавите на Viber преку мобилен уред или десктоп – корисникот ќе треба да ја потврди сметката со внесување на својот индивидуален ПИН-код.

Во случај кодот да биде заборавен, ќе се користи потврдена адреса за е-пошта за да му помогне на корисникот да го врати пристапот до неговата сметка.

Дополнително, поседувањето PIN код ќе ја спречи можноста за деактивирање на сметката со помош на Viber за десктоп. Секој што ќе се обиде да ја деактивира сметката на Viber преку работната површина ќе мора да користи ПИН-код.

Новата функција на Viber им овозможува на корисниците да применуваат дополнителни безбедносни мерки за да се обезбеди приватност на нивните сметки.

Потврдата во два чекора штити од хакери кои киднапираат кориснички сметки за да испратат спам или да пристапат до приватни информации.

Намалувањето на бројот на непроверени сметки во рамките на платформата не само што ќе го намали бројот на спам на платформата, туку ќе создаде поефикасна и постабилна апликација за корисниците да комуницираат со најблиските ширум светот. Покрај тоа, Viber работи на додавање биометриска автентикација во иднина.

– Приватноста на корисниците на Вибер е на чело на сè што правиме. Посветени сме на обезбедување безбедна, шифрирана апликација за пораки од крај до крај, а оваа нова функција го носи чекор понатаму во тој поглед, вели Амир Иш-Шалом, директор за информатичка технологија во Ракутен Вибер.

– Верификацијата во два чекора ќе ги ублажи безбедносните грижи на нашите корисници и ќе ги убеди не само потрошувачите, туку и бизнисите дека Viber ја обезбедува најновата технологија за да се осигура дека платформата останува безбедна.

Новата опција за проверка на Viber во два чекора ќе им биде претставена на корисниците во одредени европски земји, пред да биде воведена ширум светот.

Евротип
SNBROKER
To Top