Новости

Здравје

Дали и вам многу ви се спие после јадење?

Ако сте поспани после јадење, имате желба за благо и вишок килограми во пределот на половината, ова се само некои од показателите дека дијабетесот ви чука на врата.

Дијабетесот е подмолна болест на модерното време, за чие настанување е во голема мерка крива и неправилната исхрана. Кога веќе ќе настапи, дијабетесот не може да се излечи, но може да се држи под контрола. Во наша моќ е да ги препознаеме на време знаците на предијабетес, состојба на покачено ниво на глукоза, која сѐ уште не може да се нарече дијабетес и која се развива постепено, 10 и повеќе години.

Во оваа фаза на болеста шеќерот може да се држи под контрола со промена на начинот на исхрана, но од клучно значење е фазата на преедијабетес да биде на време препознаена, што често не е лесно затоа што се симптомите скриени ии дури целосно ги нема.

GOLD
To Top