Новости

Здравје

Загадувањето на воздухот може да го оштети секој орган во телото

Загадувањето на воздухот може да го оштети секој орган и речиси секоја клетка во човечкото тело. Ова покажува сеопфатен нов глобален преглед.

Истражувањата покажуваат попреченост од глава до пети, од срцеви и белодробни заболувања до дијабетес и деменција, како и од проблеми со црниот дроб и рак на мочниот меур до кревки коски и оштетена кожа. Плодноста, ембрионите и децата исто така се погодени од токсичен воздух.

Системските попреченост се резултат од загадувачи кои предизвикуваат воспаление, кое потоа се протега во телото и ултра парична казна честички се пренесуваат по телото од циркулацијата.

Загадувањето на воздухот е “вонредна состојба за јавното здравство”, според Светската здравствена организација, како повеќе од 90% од светското население e на удар на токсичен воздух надвор. Новиот анализа покажува дека тоа се најмалку 8,8 милиони жртви .Претходните смртни случаи секоја година растат и се двојно повеќе од претходните проценки. Загадувањето на воздухот е поголем убиец од пушењето.

Но влијанието на различните загадувачи врз многу болести останува да биде откриено како се претпоставува дека се добро познатите попречености на срцето и белите дробови сеи тоа е само “врвот на ледениот брег”, другте провокации се уште поголеми.

exclusive.mk

GOLD
To Top