Новости

Здравје

Како да се заштитите од пестициди во раното овошје и зеленчук?

Нема родител кој на своето дете не сака да му ги припушти првите јагоди и другo ранo овошјe и зеленчук кои на големо можат да се најдат на зелените пазари. Дали купувањето на првите плодови предизвикува поголема штета отколку корист со изложување на високи количества пестициди и други штетни хемиски средства и како да се заштитите?

Првите денови од пролетта, купувачите на пазарите ги изненадува драстичната разлика во цената на јагодите. Домашните се отприлика двојно поскапи од оние од увоз! Таквата разлика во цената може да укаже на тоа дека домашното производство е поскапо, но и дека домашните јагоди се побезбедни.

Фитопатолог Пилја Даќиќ советува дека при изборот не треба да гледаме на мирис и вкус на плодот.

“Гледаме дали е (јагодата) визуелно добро, гледаме цена и она што е основно, гледаме дали производителот има некое искуство од претходната година”.

Според неговите зборови, раното овошје е интересно да се користи и логично е дека она што е увезено ги поминало сите контроли.

“Производителите имаат голема одговорност бидејќи користеле пестициди со цел заштита од болести и штетници по упатството на производителот и го почитувале периодот на чекање, тоа е период кој мора да помине од последната употреба на препаратот до бербата на јагодите”, истакнува Даќиќ.

Бидејќи на пазарот се појавија нелегално увезени пестициди кои не се дозволени на списокот, секогаш било и ќе има храна која е третирана.

”Без оглед на почитувањето на составот, овошјето до патот на тезгата и потрошувачот може да биде извалкано со разни нечистотии. Поради тоа, раното овошје и зеленчук потопете ги пет до десет минути во раствор од сода бикарбона, а потоа измијте ги под вода. На тој начин, нечистотиите и штетните материи ќе бидат отстранети од храната”.

Пестицидите не се штетни, туку се “лек” за растенијата кога се користат правилно. Сепак, советот на експерти е дека, кога сме во можност да купиме овошје за кои сме сигурни дека не е прскано или е сертифицирано органско овошје и зеленчук.

Додека пестицидите се поврзуваат со вода, органските производи содржат далеку повеќе суви материи така што и кога јадеме помалку, всушност јадеме повеќе.

Извор: denar.mk

GOLD
To Top