Новости

Здравје

Како оревите придонесуваат за подобро кардиоваскуларно здравје?

Неодамнешното истражување на американски научници покажало дека оревите може да го намалат ризикот од кардиоваскуларни болести.

Оревите, имено, претставуваат добар извор на алфа-линолеинска киселина, омега-3 масни киселини, кои помагаат во регулација на покачен крвен притисок. Триесет грама ореви содржат дури 2.5 грама омега-3, додека препорачана дневна доза за мажи изнесува 1.6 грама, а за жени 1.1 грама алфа-линоленска киселина.

Едно друго истражување укажало на поволен ефект на оревите на ниво на липиди во крвта. Кај учесниците во истражувањето кои јаделе 43 грама ореви дневно во текот на 8 недели дошло до намалување на нивото на вкупниот холестерол, LDL холестерол и триглицериди за по 5%. Зголеменото ниво на липидите во крвта е сериозен фактор ризик за појава на кардиоваскуларни болести.

Освен високата содржина на алфа-линоленска киселина, за добро кардиоваскуларно дејство на оревите заслужни се и други сос

Извор: denar.mk

GOLD
To Top