Новости

Здравје

Кои се позитивните здрави ефекти на етеричното масло од цитрон?

Етеричното масло од цитрон, кое се добива од корените на плодот, често се користи во ароматерапијата. Како и маслата на другите цитруси, и маслото од цитрон позитивно влијае на расположението, дава енергија, но исто така и смирува.

Истражувањата врз животните покажале дека мирисот од масло од цитрон може да го намали зголемениот апетит и да влијае на намалување на вкупниот дневен внес на калории. Мирисот на ова масло исто така го стимулира согорувањето на масни наслаги и губење на тежината кај животните. Потребни се повеќе истражувања за да се утврди во која мерка овие ефекти се присутни кај луѓето.

Кога станува збор за смирувачкото дејство, за овој ефект е заслужен лимонен од маслото од цитрон, а во комбинација со масло од лаванда цитрусното масло позитивно влијае на нивото на крвниот притисок и нивото на стрес.

Впрочем, маслото од цитрон поседува антибактериски и антимикробни својства, и затоа често го има во составот на препаратите за нега и третман на кожата склона на акни.

GOLD
To Top