Новости

Здравје

Уморни сте, нерасположени, се дебелеете? Еве што ви недостасува

Прекумерното ставање килограми исто така е една од појавите кога има недостаток на јод. Недостаток на јод во организмот се манифестира со лоша концентрација, недостаток на енергија, премореност, депресија, лош тен, опаѓање на коса.

Освен тоа може да дојде до отоци на рацете, очите, нозете, слабо отчукување на срцето и грчево во мускулите.
Прекумерното ставање килограми исто така е една од појавите кога има недостаток на овој минерал кој е најдобар катализатор на оксидација во нашиот организам.

Јодот игра улога во работата на штитната жлезда. Во неа се наоѓа 70-80 отсто јод, кој е битен за други делови од телото: мозокот, кожата, желудецот, градите, тимусот, хранопроводот и целебралната спинална течност.

Недосток на јод во било кој дел во телото доведува до негова дисфункција.

Доколку констатирате дека на вашиот организам му недостасува јод, консумирајте храна која е богата со јод. Најмногу го има во морските плодови, морковот, спанаќ, роткви, компир, печурки, јагоди, банани, зелка, лук, салата и жолчка.

Исто така јодот можете да го надокнадите преку кожата. Повремено добро е да ја намачкате кожата со тинктура од јод.

GOLD
To Top