Новости

Здравје

Бремените жени се со поголема веројатност да бидат заразени со коронавирус

Новата инфекција со коронавирус е многу почеста кај бремени жени отколку кај општата популација, според Министерството за здравство на Руската Федерација, кое е одговорно за медицинска нега на бремени жени, родилки и новороденчиња со КОВИД-19.

„Веќе е докажано дека инциденцата на КОВИД-19 кај бремени жени е значително поголема отколку кај општата популација“, заклучуваат експертите и медицинските лица.

„Општо, кај бремени жени, клиничките карактеристики на КОВИД-19 се слични на текот на болеста кај сите други, често се забележува асимптоматска болест“, забележува документот.

„Групата со најголем ризик од развој на тешки форми на КОВИД-19 се бремени жени над 35-годишна возраст, прекумерна тежина (БМИ 25-29 кг / м2), дебелина (БМИ 30 кг / м2 или повеќе), дијабетес мелитус и хронична артериска хипертензија пред бременоста “, покажуваат препораките во документот.Дополнителен фактор за зголемен ризик од инфекција со КОВИД-19 е работата во здравствена заштита или други социјални професии.

GOLD
To Top