Новости

Здравје

Британски научници: Симптомите на коронавирус не се исти кај мажите и жените

Симптомите на коронавирус во првите денови на инфекција се разликуваат според возрасните категории на население, но и меѓу половите, се наведува во најновото истражување на британските научници од Кралскиот колеџ во Лондон, кое неодамна беше објавено во најпрестижното медицинско списание „Лансет“.

Како што беше објавено, биле анализирани 18 симптоми кои најчесто се јавуваат кај пациенти со ковида-19, почнувајќи од губење на чувството за мирис, болка во градите, до постојана кашлица и плускавци на нозете. Утврдено е дека симптомите исто така се разликуваат од старосмата категорија на пациентите, но и од тоа дали се мажи или жени.

„Кај луѓето постари од 60 години, губењето на сетилото за мирис не е толку значаен симптом, а особено не е релевантно за луѓето постари од 80 години. Меѓутоа, овие постари групи на население, за разлика од помладите, се соочуваат со дијареа“, се вели во истражувањето на експерти од Кралскиот колеџ во Лондон.

Помлади и постари

Од друга страна, кај луѓе на возраст од 40 до 59 години кои се заразени со „Ковид-19“, долгата и упорна кашлица има многу позначаен ефект, додека треска и треперење се јавуваат многу поретко во споредба со постарите возрасни категории.

Болка во градите, невообичаена болка во мускулите, отежнато дишење, таканаречен краток здив, се најчести кај возрасната група од 60-70 години, а најстарите пациенти, на возраст над 80 години, исто така ги имале овие симптоми, но тие почесто имале воспаление, болки во грлото, болка во очите и некаква треска.

Добиени се интересни податоци за треска и значително повисока температура, што не беше клучен симптом кај ниедна возрасна група, ниту кај помладите, ниту кај постарите лица.

И кога помладите луѓе се заразени со корона, кај луѓе на возраст од 16 до 39 години, најчестото во првите три дена од инфекцијата со „Ковид-19“ се случува губење на чувството за мирис и вкус, болка во градите, болки во стомакот, скратен здив и тешкотии при дишење, како и спчзење на очите.

Мажи и жени

Особено е интересно што според резултатите од ова истражување, симптомите се разликувале кај мажите и жените. Припадниците на посилниот пол најчесто се жалеле на проблеми со дишењето, замор и треска, а дамите го истакначе губењето на сетилото за мирис, болки во градите и неподнослива кашлица која им го отежнува нормалното функционирање.

-Многу е важно секој да знае дека најраните симптоми на корона може да бидат значително различни и може да изгледаат сосема поинаку кај секој член на семејството – рече Клер Стивс, водач на тимот што го спроведе ова истражување.

Тој додаде дека ова е многу важно со цел што побрзо откривање на заразените, но и за следење на новите варијанти и соеви на корона кои ќе се појават во иднина.

-Истражувањето е важно со цел да се поттикнат и принудат луѓето да се тестираат доколку почувствуваат симптоми кои можат да бидат сосема индивидуални – додаде член на истражувачкиот тим, д -р Мар Модат.

Вакцинирани и невакцинирани

Неодамна, во научните кругови се зборува многу за промена на симптомите во однос на почетокот на пандемијата, но и за значајните разлики кои се забележуваат кај вакцинираните и невакцинираните луѓе.

Како по правило, луѓето кои биле вакцинирани пријавиле помалку симптоми кои траеле пократко, што сугерира дека имале поблаги форми на болеста и побрзо закрепнале. Сосема логично, имајќи предвид дека во меѓувреме е потврдено дека вакцинираните луѓе може да се инфицираат со корона вирусот во некои случаи, но дека вакцината спречува тешки, па дури и опасни по живот случаи на ковида-19.

Така, истражувањето откри дека вакцинираните со две дози со вакцината против „Ковид-19“ најчесто се жалат на главоболка, течење на носот, болки во грлото, кивање и губење на мирис. Од другата страна, невакцинираните главни проблеми ги посочуваат главоболката, болката во грлото, течење на носот, треската и упорната кашлица.

МАЖИ: Најчести симптоми

-Тешко дишење
-Замор
-Треска

ЖЕНИ: Најчести симптоми

-Губење на чувството за мирис
-Болка во градите
-Неподнослива кашлица

ЛИЦА 16-39

-Губење на чувството за мирис и вкус
-Болка во градите и стомакот
-Отежнато дишење и отежнато дишење

ЛИЦА 60-70

-Болка во градите
-Невообичаени болки во мускулите
-Отежнато дишење и отежнато дишење

ЛИЦА 80+

-Симптоми како 60-70+
-Воспалено грло
-Треска

 

Извор: денар.мк

Евротип
SNBROKER
To Top