Новости

Здравје

Дали „маратонското“ гледање серија влијае на здравјето? Еве што се случува во телото ако поминеме повеќе од 4 часа пред екранот

Иако веројатно никој никогаш не помислил дека гледањето маратонска омилена серија може да биде штетно, се појави студија која го докажува спротивното.

Гледањето повеќе од четири часа ТВ содржини дневно е штетно за вашето здравје.

Ги зголемува шансите за формирање на згрутчување на крвта што може да доведе до сериозни здравствени проблеми или дури и смрт.

Состојбата позната како тромбоемболизам е предизвикана од згрутчување на крвта кои се формираат во вените, а најчеста форма е длабока венска тромбоза, која предизвикува оток и болка, иако многумина не ги ни чувствуваат симптомите.

Овие блокади може да ги оштетат вените, особено ако не се лекуваат навреме, а тоа може да доведе до компликации како што се хронична болка, оток и чиреви. Ако се разделат и се затнат, артериите во белите дробови може да предизвикаат компликации опасни по живот.

Факторите на ризик ја вклучуваат возраста, оштетување на вените и веќе постоечки состојби како што се срцеви заболувања. Но, предолгото останување на едно место го зголемува ризикот и е вообичаено кај пациентите кои се врзани за кревет поради тешка болест.

Затоа, не е изненадување ако сте „пациент“ кој поминува 10 часа пред ТВ гледајќи ја целата сезона на серијата.

35% поголеми шанси за развој на тромбоза

Во текот на истражувањето беа анализирани околу 130.000 учесници постари од 40 години на кои не им беше дијагностицирана тромбоза на почетокот на студијата.

Нивното здравје било следено неколку години (понекогаш 20), а тие одговарале на прашања поврзани со животни навики, вклучително и гледање телевизија.

На повеќе од 1.000 луѓе им била дијагностицирана длабока венска тромбоза во еден момент од студијата. Оние кои го исполнуваат критериумот за подолго гледање се оние кои поминале три или повеќе часа дневно гледајќи телевизија и за кои е откриено дека имаат 35% поголеми шанси да развијат тромбоза од оние кои ретко гледаат телевизија.

Иако врската помеѓу гледањето телевизија и згрутчувањето може да постои и за оние кои се занимаваат со спорт, тоа не значи дека активноста не помага.

Редовното вежбање секако го намалува ризикот, а на оние кои подолго гледаат телевизија во една положба им се советува да прават кратки паузи и да стануваат и да се истегнуваат на секои 30 минути.

Евротип
SNBROKER
To Top