Новости

Здравје

Дали на жените им се потребни повеќе часови сон од на мажите? – Неколку факти за спиењето

Она што може да ве изненади е тоа што на жените им требаат повеќе часови сон од мажите.

Колку спијат жените?

И на мажите и на жените им се препорачува да спијат најмалку седум часа навечер за да избегнат здравствени проблеми поврзани со несоница. Сепак, истражувањата покажаа дека дамите остануваат во кревет подолго од момчињата во просек 12 минути.

Што ја објаснува оваа разлика?

Експертите веруваат дека на фактот што жените спијат подолго од мажите влијаат повеќе фактори, но следните три се издвојуваат:

Жените имаат поголем ризик да развијат разни нарушувања на спиењето, кои ги спречуваат да имаат добар сон, поради што треба да останат во кревет подолго за да се одморат соодветно;

Хормоналните флуктуации директно за време на циклус, но и за време на бременост, исто така го намалуваат квалитетот на сонот, што повторно се компензира со подолг престој во кревет;

Некои експерти веруваат дека жените спијат подолго бидејќи го ценат своето здравје повеќе од мажите.

Колку часа сон навистина ни се потребни?

Луѓето од различни возрасти имаат и различни потреби за сон, поради што постои препорачан број часови спиење за сите возрасни групи:

од раѓање до крајот на третиот месец: од 14 до 17 часот;

од 4-ти до крајот на 12-тиот месец: од 12 до 16 часа;

од 1-ви до крајот на 2-та година: од 11 до 14 часот;

од 3-та до крајот на 5-та година: од 10 до 13 часот;

од 6 до крајот на 12 години: 9 до 12 часа;

од 13-ти до крајот на 18-тата година: од 8 до 10 часот;

од 19 до крајот на 64 година: 7 до 9 часот;

од 65 години: 19 до 20 часот.

Евротип
SNBROKER
To Top