Новости

Здравје

Започна тестирање врз човечки пациенти на нов револуционерен лек против рак

Експерименталниот вирус кој го убива ракот за првпат е применет на човечки пациент, со надеж дека тестирањето на крајот ќе доведе до успешна терапија против малигните тумори во човечките тела.

Кандидат за лекот, наречен CF33-hNIS (или Ваксинија), е нешто што се нарекува онколитичен вирус. Станува збор за генетски модифициран вирус на сипаници дизајниран селективно да инфицира и убива канцерогени клетки додека ги поштедува здравите клетки.

Во случајот со Ваксинија, модифицираниот вирус на сипаници делува така што навлегува во клетките и се размножува. На крајот, инфицираната клетка пука, ослободувајќи илјадници нови вирусни честички кои дејствуваат како антигени, стимулирајќи го имунолошкиот систем да ги нападне блиските канцерогени клетки. Претходните истражувања на животински модели покажаа дека лекот може да го искористи имунолошкиот систем на овој начин за да ги лови и уништи клетките на ракот, но досега не е спроведено тестирање на луѓе.

Тоа штотуку се промени, а копроизводителите на лекот, Центарот за нега и истражување на ракот City of Hope во Лос Анџелес и австралиската биотехнолошка компанија Imugene, сега објавуваат дека е во тек првото клиничко испитување на човечки пациенти.

Нашите претходни истражувања покажаа дека онколитичните вируси можат да го стимулираат имунолошкиот систем да реагира на ракот и да го убијат, како и да го стимулираат имунолошкиот систем да биде почувствителен на други имунотерапии. Веруваме дека CF33-hNIS има потенцијал да ги подобри исходите за нашите пациенти, вели онкологот и водач на студијата од City of Hope, Даненг Ли.

Ослободувањето на овој потенцијал прво ќе зависи од тоа CF33-hNIS да се покаже како безбеден за луѓето, при што првата фаза од студијата се фокусира на безбедноста и подносливоста на лекот.

Тестот се очекува да вклучи вкупно 100 пациенти, од кои секој ќе биде возрасен пациент со метастатски или напредни цврсти тумори, кои претходно пробале најмалку две претходни линии на стандарден третман. Откако ќе се запишат во студијата, овие пациенти ќе добијат ниски дози на експериментален третман со директно инјектирање или интравенски.

Ако раните резултати се успешни и CF33-hNIS се смета за безбеден и добро толериран, дополнителни тестови ќе испитаат како лекот се комбинира со пембролизумаб, постоечки третман со антитела што веќе се користи во имунотерапијата за рак.

Верзијата на вирусот што сега клинички се тестира произведува натриум јодид simporter (hNIS), протеин кој им овозможува на истражувачите да снимаат и да ја следат репликацијата на вирусот, како и дополнителен начин за оштетување на клетките на ракот со додавање на радиоактивен јод.

Сепак, пред да ја одредат ефикасноста, истражувачите прво ќе проверат колку добро пациентите се справуваат со овој лек, бележејки ја зачестеноста и сериозноста на сите негативни ефекти, а исто така ќе истражат колку добро поминуваат пациентите додека се зголемуваат ниските дози.

Евротип
SNBROKER
To Top