Новости

Здравје

Зошто сонцето не исцрпува?

Додека се подготвувате за летните горештини, еве како подобро да разберете зошто повисоките температури можат да направат да се чувствувате исцрпено.

Телото реагира на одредени температури на различни начини. Топлината предизвикува многу верижни реакции за ладење на вашето тело, вклучувајќи вазодилатација и потење. Вазодилатација е кога крвните садови се шират така што вашата крв може да ја доближи топлината до вашата кожа за да ја одржи топлинската регулација на вашето тело додека се потите.

Потењето може да доведе до дехидрација бидејќи вашето тело исфрла влага во кожата за да ја намали температурата во средината. Не е изненадувачки што и двата од овие процеси заземаат многу енергија и можат да ве направат доста уморни.
При екстремна топлина, важно е да забележите кога ќе почнете да се чувствувате летаргично. Екстремниот замор може да биде симптом на топлотна исцрпеност, која доколку не се лекува може да се претвори во топлотен удар.

Зголемен пулс, ненадејно прекинување на потењето, мачнина и збунетост се знаци на топлотна исцрпеност која преминува во топлотен удар.

Ако планирате да бидете на сонце за време на топол ден, внимавајте да останете хидрирани и да избегнувате диуретици како алкохол и кафе. Носете крема за сончање и останете под сенка што е можно повеќе.

Евротип
SNBROKER
To Top