Новости

Здравје

Индискиот сој полесно се пренесува од британскиот и двапати е поголем ризикот од хоспитализација

Делта сојот на ковид-19, познат и како Б.1.617.2, првпат беше откриен во Индија во декември 2020. Според Светската здравствена организација (СЗО), досега е детектиран во над 80 земји, вклучувајќи ја и Македонија, каде што вчера министерот за здравство Венко Филипче го потврди вториот случај.

СЗО почна да ја користи грчката азбука за да ги именува новите соеви на ковид-19 за да се избегне обвинување на одредени земји за ширењето на вирусот. Делта сојот е познат и како индиски сој, а британскиот сој сега се вика алфа сој.

Делта сојот е многу пренослив и во Британија веќе го надмина алфа сојот според бројот на случаи. Делта сојот се смета дека е од 40 до 90 отсто позаразен од претходните соеви на ковид-19, вклучувајќи го и алфа сојот.

Истражувачите сè уште не се сигурни зошто делта сојот е толку многу полесно пренослив. Некои сметаат дека тоа се должи на промени на протеинот на сојот кој му овозможува полесно да навлегува во човечките клетки. Друга студија сугерира дека мутација на делта сојот му помага да биде понезабележителен меѓу човечите клетки откако ќе навлезе. Ако така лесно се вклопува меѓу клетките, може да инфицира повеќе клетки и да го совлада имуниот систем.

Исто така, делта сојот изгледа дека ги погодува помладите повеќе. Студија во Британија покажа дека деца и возрасни под 50 години имаат 2,5 повеќе шанси да се заразат во однос на претходните соеви.

Евротип
Евротип
To Top