Новости

Здравје

Како да го подобрите имунитетот после короната и да се вратите на работа со енергија

По прележувањето на Ковид 19, некои подолго, додека некои пократко закрепнуваат. Меѓу факторите кои се важни во тој период е и оној поврзан со исхраната.

Експертите велат дека е важно да се вратите на исхраната пред болеста и препорачуваат повеќе време да се посвети на изборот на храна, објасни д-р Марија Анѓелковиќ во утринската програма на РТС.

– Се наведува дека пациентите имаат посилна кашлица, дека имаат потешкотии со дишењето, па имаат проблем со јадењето, дека имаат губење на апетит, бидејќи немаат сетило за мирис и вкус, што е многу важно. Во принцип, поради исцрпеност – не можат да внесат доволно количество храна. Значи, препораките за нив сега се однесуваат – не повеќе на препораките каква храна да јадат, туку да ја внесат храната што ја земале претходно, но барем во одредена количина, изјави д-р Марија Анѓелковиќ.

Таа додаде дека тоа всушност значи дека пациентите после ковид треба да избираат храна и дека таа треба да биде течна, оброците да бидат помали, а храната разновидна.

Таа посочи дека експертите сметаат дека еден од најголемите проблеми со кои ќе се соочат ваквите пациенти е лошата исхрана.

– Зајакнувањето на имунитетот преку исхрана кај некој кој особено имал посериозна клиничка слика по Ковид е доста дискутабилно. Веројатно треба да се фокусира на враќање на помали, почести оброци кои се разновидни. Забележано е дека овие пациенти ослабеле и дека го изгубиле имунитетот поради лошата исхрана. Го забораваме престојот во болница, и губењето на телесната тежина таму поради необичната исхрана, а не само од ковид – имате и многу лекови кои влијаат на апетитот на пациентот, објасни Анѓелковиќ.

Зборувајќи за суплементите, таа нагласи дека за време на пандемијата им се дава „моќта на лековите“.

– Пациентот со овие суплементи треба да го надомести она што не може да го направи со исхраната, за тоа служат суплементите. Ако не може да внесува доволно риба, млечни производи, месо, треба да пие витамин Д, ако не може да внесува доволно овошје и зеленчук, треба да пие витамин Ц, вели д-р Анѓелковиќ.

Сепак, тој смета дека е пожелно да се побара стручна помош при земање суплементи, бидејќи прекумерното консумирање на препаратот може да доведе до предозирање. Општата препорака е луѓето, како и пред пандемијата и појавата на Ковид, да се занимаваат со исхраната.

– Мислам дека треба да посветиме повеќе време на исхраната. Има момент – дали имаме доволно знаење, но мислам дека повеќе е прашање на време. Значи, малку повеќе време за исхрана и не можеме многу да погрешиме, заклучи нутриционистката д-р Марија Анѓелковиќ.

Евротип
Евротип
To Top