Новости

Здравје

Научно истражување: Кои фактори влијаат врз смртноста од коронавирус

Во најновото истражување од минатата недела се испитуваат факторите кои што влијаат на смртноста од коронавирусот ширум светот.

Пет француски научници од Универзитетот во Париз и Тулуз ги анализирале сите земји кои што пријавиле намалку по 10 смртни случаи во првите осум месеци од пандемијата и ги споредиле со нивните смртни случаи на милион жители со останатите показатели во тие земји – од економски, социјални и здравствени услови на нациите и на мерките воведени против Ковид-19.

Заклучиле дека морталитетот од коронавирусот најмногу зависи од географската положба на земјата, животот, јавното здравје, економскиот статус и животната температура (средина).

„Сериозноста за мерките во борбата против пандемијата, вклучувајќи го и „заклучувањето“, не е поврзано со стапката на смртност“, се наведува во истражувањето.

„Земјите кои што веќе искусиле стагнација или пак намалување на животниот век, со високи приходи и стапка на незаразни болести, ја плаќаат највисоката цена на короната. Овој товар не е ублажен со строгите мерки кои што се воведуваат. Инхерентните фактори се однапред одредени кога станува збор за смртноста од Ковид-19, вклучувајќи ја и отпорноста на населението за подобра физичка подготвеност и имунитет“, заклучиле тие.

GOLD
To Top