Новости

Здравје

Ненадејното влегување во ладна вода може да предизвика срцев удар

Високите температури негативно влијаат на кардиоваскуларниот систем, па крвните садови се шират што може да предизвика промени во притисокот, слабост и несвестица.

Поради дехидрација, крвта станува погуста, што може да доведе до згрутчување на крвта и тромбоза.

Ненадејните температурни промени се многу опасни за телото за време на топло време. И не се работи само за климатизирани соби, туку и за влез во море. Доколку сте поминале време на плажа, а потоа сте се загреале влегувате во студено море или река, може да дојде до нагло стеснување на крвните садови, што може да предизвика миокарден инфаркт и да доведе до срцев удар.

Кога зборуваме за ладна вода, зборуваме за базени каде температурата на водата е под 26 степени.

Некои луѓе пријавиле дека откако влегле во студената вода почувствувале морници, треска и аритмија, што е доволен знак за предупредување веднаш да излезат од водата.

Пред да влезете, треба привремено да го подготвите вашето тело. Намокрете ги градите, лицето, вратот и полека пливајте. Најважно е да ги намокрите градите и главата, бидејќи тоа се деловите од телото кои се најподложни на студот.

Кога телото ќе се прилагоди на температурата на водата, тогаш би рекле дека сте подготвени да влезете во водата и конечно да уживате.

Евротип
SNBROKER
To Top