Новости

Здравје

Нутриционистите советуваат: Бананата не се препорачува за појадок

Би требало да знаеме дека појадокот е најважен оброк од текот на денот. Тој треба да биде составен од намирници кои ќе ни дадат енергја за да можеме да го поднесеме напорниот ден и полесно да се справиме со обврските кои од нас бараат да бидеме ефикасни, а тоа значи енергични.

Но, дали бананата е совршен оброк или дали ова овошје ги задоволува стандардите на наутриционистичките препораки? Веројатно не.

Бананата содржи дури 25% шеќери, па таа ќе ви озвозможи само краткотрајно чувство на енергија, но дали ќе се чувствувате така долго после овој појодак, не би рекле.

До сега бевме навикнати да слушаме совети, за овој брз оброк, доколку не ни дозволува времето. Но, сепак бананата не е оброк и повеќе се препорачува и се смета за ужинка, а не појадок. Најдобриот начин да го започнете денот е со појадок кој ќе ги согорува мастите, но истовреме и ќе ви даде доволно енергија се до следниот оброк.

GOLD
To Top