Новости

Здравје

Сезоната на полен започнува порано поради климатските промени

Една нова студија објавена во Nature Communications спроведена од Универзитетот во Мичиген покажа дека сезоната на алергии на полен може да започне до 40 дена порано и да трае 19 дена подолго до 2100 година поради климатските промени.

Ова би ги зголемило годишните емисии на полен во САД до 40 отсто, според научниците кои работат на студијата.

Кандидатот за докторски студии и главен автор Јунгсијао Занг изјави за NBC News дека промените на поленот ќе варираат во зависност од растителниот вид и местото каде што живее лицето.

Сепак, оваа студија предвидува дека времето на различни растителни полен може да создаде ново преклопување, што ќе доведе до повисоки концентрации на полен.

Занг, исто така, рече дека зголемувањето на температурите, врнежите и количината на јаглерод диоксид во земјината атмосфера може да влијаат на емисиите на полен од растенијата. Општо земено, јаглерод диоксидот делува како ѓубриво за растенијата, што ги прави да растат побрзо или поголеми, а ефектот на оплодување може да значи дека растението произведува повеќе полен.

Евротип
SNBROKER
To Top