Новости

Здравје

СЗО воведува нови имиња за варијанти на коронавирусот – алфа, бета и делта

Светската здравствена организација објави воведување на нов систем за именување за различни варијанти на вирусот корона, објави Би-Би-Си. СЗО ќе ги користи буквите од грчката азбука за варијанти на вирусот што првпат беа откриени во земји како Британија, Јужна Африка и Индија. На пример, британската варијанта е означена како „алфа“, Јужноафриканецот како „бета“, а индиската како „делта“.

СЗО соопшти дека оваа мерка треба да ја поедностави дискусијата на темата вирус, но и да придонесе за борба против стигмата поврзана со неговото потекло.

Евротип
SNBROKER
To Top