Новости

Здравје

Српска докторка открива во што е разликата меѓу бустер и трета вакцина и која вакцина да се избере

Претседателот на Националниот експертски комитет за имунизација вели дека целта сега е да се поттикнат помладите генерации да се вакцинираат

Проф. Д -р Љиљана Марковиќ Дениќ, претседател на Националниот експертски комитет за имунизација во Србија, за РТС вели дека засега нема податоци за профилот на невакцинирани лица и забележува дека засилувачката доза на вакцината е онаа дадена по шест месеци, а дека третата доза е онаа што ја примаат лица со ослабен имунитет, најмалку 28 дена по втората доза на вакцина.

Марковиќ Дениќ посочи дека Националниот експертски комитет е формиран пред многу години, а сега доби целосно значење со оваа пандемија.

Таа наведува дека во понеделникот попладне, СЗО и ЕМА рекоа дека засилувачката доза е онаа што се дава шест до осум месеци по втората доза, а дополнителната доза, како дел од примарната вакцинација, за лица со ослабен имунитет, оние како дел од примарната вакцинација, примена трета доза најмалку 28 дена по втората доза.

Таа забележува дека постарата генерација во голема мера е вакцинирана и дека сега треба да се охрабрат помладите генерации.

Засега, вели, нема податоци кои се оние кои не се вакцинирани.

Колективниот имунитет, посочува таа, е прашање кое постои сто и нешто години.

Според неа, Националниот експертски комитет препорача засилувачката доза да биде иста како и претходните две.

Евротип
Евротип
To Top